Що таке аутизм або РАС? "Діти дощу"

 

 

Аутизм, або розлад аутистичного спектру (РАС) ― не хвороба, а стан.

Розлад розвитку людини, коли мозок і нервова система функціонують нетиповим чином, через що людині важко даються спілкування, соціальні взаємодії, поведінкові норми. 

Сучасна медицина намагається уникати терміну «аутизм», замінюючи його іншим — більш ємним поняттям — «розлад аутистичного спектра», оскільки у цього розладу є безліч симптомів, що поєднані у спектр, і проявляються у кожного індивідуально.

Тобто у кожної людини свій набір симптомів з цього кола — у когось більше, у когось менше,  а загалом їх — величезна кількість.

Сьогодні провідні західні вчені говорять про «нейрорізноманітність», а не про патологію. Вважається, що людство має не одну єдину типову модель функціонування мозку та нервової системи, а декілька. Люди відрізняються кольорами шкіри, очей, і подібними є відмінності у функціонуванні нервової системи та мозку. І це нормально. Про необхідність різних типів мислення цікаво і просто розповідає у цьому відео Темпл Грандін — американська вчена з аутизмом.

Оскільки аутизм ― це розлад, а не хвороба, він вимагає корекції, а не лікування. Аутизм завжди вроджений, ним не можна заразитися і його неможливо вилікувати.

У кожного з нас є ті чи інші риси зі спектра. Однак, поки ці риси не впливають критично на нашу поведінку, соціальні взаємодії та комунікацію, ми вважаємося нормотиповими людьми.

Ознак, що формують аутистичний спектр, дуже багато.  

Групи ознак:

  • Вузьке коло інтересів, зацикленість на певній темі
  • Сенсорна чутливість (гіпер- або гіпочутливість зору, нюху, слуху тощо)
  • Одержимість рутиною, ритуалами та діями, що повторюються, розкладом
  • Труднощі у налагодженні та підтриманні соціальних стосунків
  • Труднощі комунікації та мовленнєвого розвитку

Час і міра прояву ознак аутизму дуже відрізняються.

Не всі діти з аутизмом проявляють усі ознаки одразу, як і наявність окремих ознак не означає, що у дитини РАС.

Тому професійне тестування має вирішальне значення: дитині без РАС професійна діагностика-тестування не нашкодить, а дитині з аутизмом допоможе раніше розпочати корекцію.

Чим раніше розпочинати корекцію, тим кращих результатів можна досягти.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Метод кольоротерапії. Реабілітаційні можливості кольору. Відео

Захисні механізми психіки

Користь кольоротерапії