Чому діти брешуть, і як з цим боротися?


Чому діти брешуть своїм батькам, і як з цим боротися?

Як би не хотіли ми бачити своїх дітей правдивими, час від часу їм доводиться констатувати, що діти, втім, як і дорослі, брешуть. Брешуть діти різного віку, але особливо часто вони це роблять в ранньому дитинстві.
Вік від 2 до 4 років:
- Я сьогодні розповів всім дітям в садку, що ми були в Африці.
- Але ти ж там не був ...
- Але коли-небудь ми ж все одно туди поїдемо, правда?
У маленьких дітей від народження дуже розвинене уяву. Часом діти з великими труднощами відрізняють дійсне від вигаданого і тому часто фантастичні історії перетворюються на мрію, "матеріалізовану" дитячим свідомістю.
Чотирирічний Міша часто приносив з дитячого садка полюбилися йому іграшки, але при цьому він завжди стверджував, що вихователька дозволила йому взяти їх додому. Психолог роз'яснив: Міша настільки хоче мати цю іграшку, що впевнений в тому, що має право взяти її додому.
Що робити? 
Нерозумно і шкідливо карати малюків за подібні вчинки, які навіть у випадку, якщо вони говорять неправду. Батькам потрібно терпляче пояснювати дітям про те, що не завжди те, що він хоче отримати - виконані. Довга лекція про чесність і гідність правди швидше за все буде ще незрозумілою свідомості маленького чоловічка.
Буде сумно, якщо він винесе з подібного моралі тільки те, що він - непослушен. Це може підштовхнути до вирішення приховувати надалі вчинки, які представляють для нього небезпеку. Не слід батькам шкодувати часу на пояснення різниці між бажанням і дійсністю і тоді дитина швидко навчиться відрізняти реальність від вигадки.
Вік від 5 до 7 років:
- Яник, ти чому до цих пір не поміняв рибкам воду в акваріумі?
- Тому що вони ще й цю не випили ...
До певного віку діти починають осягати науку про те, що обман може служити можливістю вирішення деяких проблем і уникнення покарання. Обман стає більш обміркованим і правдоподібним. Діти все частіше починають "репетирувати" можливість застосування брехні в ім'я свого захисту.
Батьки повинні прагнути припиняти найменші спроби обману. Вік цей - "рішучий", тому що дитина вирішує для себе важливе завдання: чи варто брехати і чи можна брехати? Від того, який він для себе в цьому віці зробить висновок, і буде залежати надалі його поведінкова філософія.
Розмовляючи з дитиною на тему: "що таке добре і що таке погано", слід пам'ятати, що одна з найважливіших і працюють способів навіювання цінності правди і правдивості - це бути самому чесним. Дитина в цьому віці ще не може відрізнити "святу" брехня від "побутового" брехні. Дитина, швидше за все не зрозуміє мотиви вашої брехні, але він може скопіювати можливість бути нечесним.
Що робити?
Постарайтеся переконати дитину в тому, що навіть маленька нечесність може серйозно ускладнити та погіршити його життя. Пробуйте для доказу різноманітні приклади з його дитячою життя, які можуть його переконати в цьому. Якщо ви вирішили покарати його за якусь провину, то, по-перше, переконайтеся, що знаєте справжню причину проступку, і по-друге, що дитина зрозумів, за що покараний.
Вік від 8 років і старше:
- На уроці історії:
- У 1410 році була битва при Грюнвальді.
- Добре, а в 1437 ?
- А в 1437 році ... було двадцатісемілетіе цієї битви!
Діти в цьому віці починають шукати способи прояву своєї незалежності. Батькам часто здається, що вони як і раніше легко можуть "читати" думки своєї дитини. Насправді ж, їм рідко вдається дізнатися дитячі "секрети і таємниці", якщо вони самі не хочуть цього.  Чим старшою стає дитина, тим більш агресивно він буде ставитися до спроб вторгнення в своє особисте життя з боку батьків. Спроби "видавлювання" визнання з дитини або "вивудження" інформації, з якою дитина не хоче ділитися, може призвести до того, що він стане обманювати ще більш винахідливо, з простою метою: щоб від нього "відстали".

Діти в цьому віці вже можуть дуже переконливо і правдиво брехати. Вони маскують міміку обличчя і ретельно підбирають інтонацію, щоб зробити свою розповідь якомога більш переконливою.
Діти починають розуміти, що брехня можна використовувати для досягнення своїх цілей. Підлітки-брехуни, як професійні політики, точно знають, чого від них чекають співрозмовники, і не соромляться потурати їх бажанням. Вони не замислюються про наслідки своєї брехні, оскільки переконані, що в разі чого, зможуть врятуватися брехнею знову.
Частою причиною брехні стає батьківська гіперопіка. Підліток може опинитися під сильним психологічним стресом від того, що не в змозі відповідати завищеними батьківським стандартам. Його страх перед покаранням або батьківським невдоволенням і бажання "задовольнити" вимоги батьків може також стати причиною брехні.
Що робити?
Створіть у сім'ї таку обстановку, в якій дитині буде ЦІКАВО, СПОКІЙНО і ЗРУЧНО. Розмовляйте з ним частіше, допомагайте розбиратися в складних ситуаціях, причому намагайтеся, щоб до вирішення обговорюваної ситуації він прийшов з вашою допомогою, але "самостійно". Для цього потрібно створити умови, щоб дитина довіряла вам, щоб  була абсолютно впевнена в тому, що ви не зачепите його самолюбство і не примусите пошкодувати про повідане в секреті.
Постарайтеся переконати його прикладами, але не зі своєї, а з його життя.

3 причини, чому діти брешуть + 6 порад, як відучити брехати
«Чому він весь час бреше?» це питання починає долати батьків ближче до трьох років життя улюбленого малюка. Завжди відкритий і добродушний дитина на питання «Хто з’їв цукерки?» Здивовано знизує плечима і каже «Це не я!», Хоча відповідь на нього очевидна.
Чому ж діти брешуть?
1. Батьківський егоїзм.
Для будь-якої дитини гра – серйозне заняття, спосіб пізнання світу, але багато батьків не хочуть цього розуміти і в будь-який момент можуть відірвати його цікавого заняття. А коли дитина просить дозволу принести який-небудь камінчик, паличку, батьки сприймають у багнети, вважаючи все це сміттям. І дитина починає захищатися, приносячи свої «скарби» потайки.
2. Відсутність захоплення.
Часто діти хваляться неіснуючими досягненнями, тому що батьки занадто багато від них чекають, а вони не в змозі виправдати ці очікування. Дитина може заявити, що в дитячому садку чи школі він щось зробив краще за всіх, його хвалили, ставили іншим у приклад. При найменшій удачі багаторазово роздуває її, аби тільки батьки похвалили його. Якщо ви помітили за своєю дитиною таку поведінку, переступите через свою гордість і суворість, частіше хваліть за успіхи, не лайте за невдачі, краще спокійно поясніть, чому в нього щось не вийшло і як це виправити.
3. Боязнь покарання.
Свідоме використання брехні і замовчування з’являються і тоді, коли дитина боїться покарання за проступки, наприклад дитина втрачає щоденник з поганими оцінками або каже, що чашку розбив не він, а кішка, а цукерки вкрала пташка. Подумайте, чи не занадто часто ви караєте, чи не занадто суворі ваші покарання. Можливо для вас позбавлення телевізора, комп’ютера, якихось іграшок або заборону на прогулянки з друзями здається дріб’язковим, а для дитини може стати справжнім горем.
Як відучити дитину брехати
У віці від 5 до 7 діти роблять свій вибір – брехати чи ні. Тому припиняти будь-які спроби обману потрібно набагато раніше цього віку.
1. Розкажіть дитині, як маленька брехня може сильно зіпсувати його життя. Наведіть приклади, читайте казки, що доводять правильність ваших слів.
2. Пам’ятайте, що діти беруть приклад зі своїх батьків, тому головне в боротьбі з дитячою брехнею – бути чесними по відношенню до своїх дітей.
3. Частіше розмовляйте зі своєю дитиною, розповідайте про себе, своїх невдачах, досягнення, радощах. Навіть якщо вам здається, що малюк нічого не зрозуміє, навіть якщо дитині всього два-три роки. Він дійсно не усвідомлює суть ваших розповідей, що у вас сталося і, тим більше, чому так вийшло. Але цим ви покладете початок довірчим відносинам, чесності один з одним. Малюк звикне до розмови по душам, пізніше зрозуміє, що раз ви з ним діліться, то і він може вам довіряти.
4. Діти починають брехати з раннього віку, приблизно з трьох років. Якщо ви дали дитині цукерку, а він приходить і просить ще, нарікаючи, що ту цукерку з’їв кіт Барсик, не лайте його. Вам, звичайно, нічого не шкода, просто малюк не розуміє, що можна просто підійти до мами і попросити другу цукерку. Можливо, малюк часто чує відмови, тому починає брехати. Обов’язково скажіть дитині: «Якщо захочеш ще, попроси, я дам тобі цукерку». Тоді сенсу брехати вже не буде.
5. Брехня результат невпевненості у своїх силах і можливостях. Змініть стиль спілкування з дитиною, розмовляйте з ним не як батько з дитиною, а як найкращі друзі. Виховайте його впевненим у собі та своїх силах, інтелектуально розвиненим і фізично міцним. Тоді брехня стане безглуздою.
6. Батьки багато не розповідають своїм дітям через їх вік, але не забувайте, що і у дітей теж повинні бути свої маленькі таємниці. Чи не вивуджує всі дитячі секрети, поважайте свою дитину і тоді ви станете кращими друзями!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Метод кольоротерапії. Реабілітаційні можливості кольору. Відео

Захисні механізми психіки

Користь кольоротерапії